Κορινθιακή σταφίδα – H Υπερτροφή

Category:
superfoods-agrogo

Η χώρα μας με τα ιδιαίτερα τοπογραφικά χαρακτηριστικά της, το συνδυασμό της θάλασσας, του ήλιου και του ξηρού κλίματος προσφέρει το ιδανικό υπέδαφος για την παραγωγή τροφίμων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Όλα αυτά τα τρόφιμα με «ονοματεπώνυμο» στοιχειοθετούν το πλαίσιο ενός παγκοσμίως αποδεκτού μοντέλου διατροφής, όσον αφορά τις ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, δηλαδή την ελληνική μεσογειακή διατροφή.

Ο Αναστάσιος Παπαλαζάρου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος (PhD) μας βοηθά να γνωρίσουμε μερικά από τα μοναδικά αυτά τρόφιμα της ελληνικής γης.

Κορινθιακή σταφίδα

Αποτελεί ένα μοναδικό τρόφιμο της ελληνικής γης. Ενώ η κοινή σταφίδα (raisin) και η σουλτανίνα (ξανθιά σταφίδα) παράγονται και σε άλλες χώρες όπως Τουρκία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Κίνα, η κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα παράγεται μόνο στην Βόρεια και Δυτική Πελοπόννησο και στη Ζάκυνθο. Πρόκειται για ένα αγνό προϊόν, καθώς κατά την παραγωγή και την επεξεργασία της δεν χρησιμοποιείται κανένα πρόσθετο συστατικό, ενώ η ξήρανση γίνεται κυρίως στον ήλιο σε μέτριες θερμοκρασίες. Πλήθος ερευνών έχουν αναδείξει την ευεργετική της δράση σε διάφορες παραμέτρους της υγείας μας. Συγκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει το οξειδωτικό στρες, ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο καρδιοπαθειών, ενώ επίσης παρουσιάζει ευεργετική δράση στη μείωση της πίεσης και της υπερχολσητερολαιμίας σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Περιέχει πολλές βιταμίνες, ίνες και άλλα στοιχεία, αλλά το υψηλό αντιοξειδωτικό περιεχόμενό της, κυρίως σε βανιλλικό οξύ, κερκετίνη, γαλλικό οξύ και ρεσβερατρόλη, φαίνεται να αποτελεί το ισχυρό «όπλο» της κορινθιακής σταφίδας. Τέλος, η σταφίδα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, δρώντας ταυτόχρονα ως πρεβιοτικό, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου και την αύξηση του κορεσμού.
huffingtonpost.gr