Καλαμαράκια Γεμιστά

IMG_9474

Υλικά

1 ½ κιλό μέτρια φρέσκα καλαμάρια
? φλιτζ. έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλο κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
½ φλιτζ. ρύζι μπασμάτι ή άλλο μακρύκοκκο
½ φλιτζ. κουκουνάρια, ελαφρώς καβουρδισμένα
½ φλιτζ. μαύρη σταφίδα χωρίς κουκούτσια ή σταφίδα Κορίνθου
1 φλιτζ. ξηρό λευκό κρασί
Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
1/2 φλιτζ. φρέσκο μαϊντανό πλατύφυλλο, ψιλοκομμένο
½ φλιτζ. φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
½ φλιτζ. φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
2 φλιτζ. ντομάτες ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρια, ψιλοκομμένες

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το καλαμάρι: Βγάζουμε το κεφάλι και τα πλοκάμια και τα αφήνουμε στην άκρη. Με το δάχτυλό μας, αφαιρούμε και πετάμε το κοκκαλάκι από το εσωτερικό. Αφαιρούμε και πετάμε τα εντόσθια. Αν θέλουμε, αφαιρούμε την μωβ μεμβράνη με ένα μικρό, κοφτερό μαχαίρι και την πετάμε. Ξεπλένουμε το καλαμάρι πολύ καλά. Παίρνουμε το κομμάτι του κεφαλιού και κόβουμε ή τραβάμε με πίεση το στόμα και τα μάτια. Πετάμε τυχόν εντόσθια που μπορεί να υπάρχουν ακόμα. Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε.
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθούν. Στο μεταξύ, ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια και τα προσθέτουμε στο μείγμα με τα κρεμμύδια. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε. Ρίχνουμε το μισό κρασί και σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθεί. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Αδειάζουμε το μείγμα ρυζιού από το τηγάνι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε για το αλάτι και το πιπέρι.
Γεμίζουμε κατά ? τα καλαμαράκια με το μείγμα ρυζιού. Τα κλείνουμε καλά με μια οδοντογλυφίδα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τοποθετούμε τα καλαμαράκια στην κατσαρόλα το ένα ακριβώς δίπλα στο άλλο. Ρίχνουμε το υπόλοιπο κρασί και τις ντομάτες. Προσθέτουμε αρκετό νερό, να υπερκαλύψει τα καλαμαράκια κατά τα ?. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά, ή μέχρι τα καλαμαράκια και το ρύζι να μαλακώσουν. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Συνταγή για 4 μερίδες κυρίως πιάτου ή 6 έως 8 μερίδες για μεζέ.

TAGS: