Λαχανόριζο Θρακιώτικο

Στιγμιότυπο 2015-04-05, 23.05.11

Υλικά

  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 φλιτζ. κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 3 ½ φλιτζ. πράσινο λάχανο, πλυμένο και τριμμένο
  • 1 φλιτζ. ντομάτα, αποφλοιωμένη και ψιλοκομμένη
  • 2 ¾ φλιτζ. νερό
  • 1 φλιτζ. ρύζι μακρύκοκκο
  • ½ φλιτζ. μαύρες σταφίδες
  • ½ φλιτζ. ασπρισμένα αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
  • ¼ κ.γ. κανέλα

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια βαριά κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το λάχανο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-5 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γίνουν διαφανή και μαλακά.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και το νερό και αφήνουμε να πάρουν μια μικρή βράση. Προσθέτουμε το ρύζι, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα, την κανέλα και το αλάτι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε χωρίς το καπάκι, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το ρύζι να βράσει και το φαγητό να πιει τα υγρά του.
Βάζουμε το μείγμα σε μια ελαφρώς βουτυρωμένη φόρμα και το αφήνουμε να καθίσει για 5-10 λεπτά. Κατόπιν, το αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε μια πιατέλα ή σε ένα μπολ. Το σερβίρουμε ζεστό.

TAGS: